Mietteitä ystävänpäivään

Ystävyys on yhteinen sielu kahdessa ruumiissa.

— Aristoteles

Olen siinä onnellisessa asemassa, että minulla on elämässäni muutamia ihmisiä, joita voin kutsua ystävikseni. Osa heistä on kulkenut mukanani lapsuudesta ja kouluajoista saakka ja osan ystävistäni olen löytänyt vasta aikuisiällä. He ovat pysyneet rinnallani elämäni eri vaiheissa niin hyvässä kuin pahassa. Ystävyys on kantanut minut yli monesta elämän kovasta paikasta, on ollut aina joku, jolle soittaa, joku, joka kuuntelee ja huolehtii jos itse ei jaksa.

(teksti jatkuu kuvan alla)

Mielestäni ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa. Ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa kaikilla osaamillaan tavoilla. Ystävät ovat sisarusten ohella elämän pisimpiä ihmissuhteita. Suhde omiin vanhempiin, puolisoon ja omiin lapsiin voi joskus jäädä lyhyemmäksi. Ystävyyteen liittyy vastavuoroisuutta ja toisesta huolehtimista. Ystävistä huolenpito ei maksa mitään.

Välillä arki on sellaista pyöritystä, että ystävien tapaaminen jää vähemmälle ja tapaamisten välissä voi mennä pitkäkin aika. Vaikka tapaisimme toisemme uudelleen vuosien päästä, juttu jatkuu siitä, mihin se viimeksi jäi.

Yk­si­näi­syys on ki­peä on­gel­ma. Toisilla on pal­jon ys­tä­viä ja toi­sel­le ker­tyy vain hy­vän­päi­vän­tut­tu­ja, ei­kä vält­tä­mät­tä nii­tä­kään.  Joskus voi olla suuressa porukassakin tosi yksinäinen. Ystävyyden solmiminen voi olla hankalaa monista eri syistä. Ys­tä­vyys voi kui­ten­kin al­kaa mis­sä iäs­sä ta­han­sa, ei­kä ys­tä­vän löy­ty­mi­nen ole pel­käs­tään sat­tu­mas­ta kiin­ni. Kävin nuorena tyttönä Punaisen Ristin ystäväkurssit ja omasta kokemuksestani voin kertoa, että ystävätoiminta rikastuttaa omaa elämää hurjasti ja on yksi hyvä tapa löytää uusia ystäviä. Ihmisen kaipuu toisen ihmisen luo on ikuista. Ihminen kaipaa rinnallakulkijaa, kuuntelijaa, lohduttajaa, toista ihmistä jonka seurassa saa olla oma itsensä.
Haluaisitko Sinä alkaa ystäväksi yksinäiselle? Tarvitsetko itse ystävää? Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisuus on upea tapa luoda iloa yksinäisen arkeen tai löytää itselle ystävä. Lisätietoa ystävätoiminnasta löytyy täältä: https://rednet.punainenristi.fi/ystavatoiminta.

Tänään, ystävänpäivänä, otan puhelimen käteen ja soitan vanhalle ystävälle, josta en ole kuullut hetkeen ja kysyn mitä kuuluu. Siitä voi tulla pitkä puhelu, jossa nauru raikaa.
Työkavereille annoin heti aamusta halaukset ja toin kahvihuoneeseen herkkuja.
Muista sinäkin tänään ystäviäsi. Halaus tai viesti ystävälle on helppo keino osoittaa, että välität!

 

Hyvää ystävänpäivää!

Haku
UKK