Ohjeita kangasmaskin ompeluun ja käyttöön

THL:n suositus kasvomaskin käytöstä astui voimaan 13.8. niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Oulussakin kasvomaskia suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Kasvomaskia voi käyttää suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Itsetehtyjen maskien hyödyistä ja haitoista on soudettu ja huovattu keväästä asti. Viralliset suosituksetkin ovat muuttuneet matkan varrella. Kangasmaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa yhtä tehokkaasti käyttäjäänsä kuin viralliset suojaimet. Kangasmaskin tärkein ominaisuus on suojata muita! Kangasmaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

VTT testasi kangasmaskien tarjoaman suojan toukokuussa. Testissä oli sekä puuvillakankaisia, että polyesterikankaisia maskeja. Kahden viikon ajan testissä testattiin 16 erilaista itsetehtyä maskia. Testeissä polyesterimaski osoittautui tehokkaammaksi suodattamaan virushiukkasia kuin puuvillamaski. Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että puuvillamaskin kyky suodattaa hiukkasia on noin 20–30 prosenttia. Polyesterimaskin suodatusteho on noin 40–50 prosenttia. Kankaan on oltava niin ohut, ettei se aiheuta tuskastumista hengitettäessä.

Itse olen tehnyt maskeja 100 % puuvillasta. Kummassakin tekemässäni mallissa on tasku suodattimelle sekä nenän kohdalla paikka kovikkeelle täydellisen istuvuuden takaamiseksi. Maskeja voi tehdä puuvillasta, trikoosta, polyesterista, pellavasta ja toki maskeihin soveltuvasta kuitukankaasta, mutta sen saaminen kuluttajana on hieman haasteellista.

Olen tähän koonnut itse testaamiani ja hyväksi toteamiani linkkejä kaavoihin:
Nämä lempikaavani on englanniksi, mutta näissä on selkeät kuvalliset ohjeet, joiden seuraaminen on helppoa vaikka ei englanti kunnolla taipuisikaan:

http://blog.brindilletwig.com/2020/04/free-mask-and-sewing-tutorial-for-adults-and-kids/

https://www.twigandtale.com/blogs/twig-and-tale-blog/twig-tale-free-face-mask-pattern-video-tutorial

Tässä myös yksi hyvä suomenkielinen ohje:

https://kasityokekkerit.fi/2020/04/kasvomaskin-kaava-ja-ompeluohje/

Ohjeita kasvomaskin asianmukaiseen käyttöön:

  • Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä.
  • Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä.
  • Muista maskia käyttäessäsi, että ensisijaiset torjuntatoimet ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen sekä riittävän turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin julkisilla paikoilla liikkuessa.
  • Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön.
  • Kasvomaski ei sovellu pikkulapsille, sillä maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu vasta hieman vanhempana. Tämä suositus koskee yli 15-vuotiaita.
  • Maski tulee vaihtaa puhtaaseen puolen tai vähintään tunnin välein.
  • Maski pestään käytön välillä tehokkaasti esimerkiksi keittämällä sitä 5 minuutin ajan vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Keittämisen jälkeen huuhtele ja kuivaa maksi sekä tarvittaessa silitä. Vaihtoehtoisesti maskin voi pestä pesukoneessa vähintään 90 asteessa.

Muita hyödyllisiä linkkejä itsetehtyihin maskeihin liittyen:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

https://www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet/vaatteet-ja-asusteet/kasvomaskin-ompelu-ja-kayttoohje/

https://naistenvalmiusliitto.fi/ajankohtaista/kasvomaskin-pukeminen-ja-riisuminen-seka-pesuohje/

Muistetaan siis, että vain kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön ja maskin käytöllä suojaat muita mahdolliselta altistumiselta.

Sivakan asukkaille järjestetään myös ilmainen kurssi kangasmaskien ompeluun 23.9. klo 17, Kaukovainion koululla. Ilmoittautuminen alkaa 7.9. klo 18, tästä linkistä.

Pysytään terveinä ja pidetään toisistamme huolta!

Haku
UKK