Runebergin päivän juustokakku

Johan Ludvig Runeberg oli runoilija, kirjailija ja toimittaja. Häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana ja hänen tuotannollaan on ollut suuri merkitys kansallisaatteen syntymiselle Suomessa.
Täytyy myöntää, että jouduin tämän tiedon varmistamaan Wikipediasta. Runebergin päivästä tulee ensimmäisenä mieleen Runebergin tortut.
Runebergin torttujen reseptin uskotaan olevan Johan Ludvigin vaimon Fredrikan kehittämä.
Nämä leivonnaiset eivät yleensä kuulu omiin suosikkeihini niissä käytettävän punssin takia. Tästä syystä halusinkin kokeilla hieman erilaista versiota tuosta perinteisestä leivonnaisesta. Tämä todella herkullinen kakku on kuin jättikokoinen Runebregin torttu.
Kakun valmistus kannattaa aloittaa kakun päälle laitettavasta vadelmakiekosta. Kakku kestää hyvin jääkaapissa pari päivää, joten sen voi leipoa jo pari päivää aikaisemmin.
Tarkemmat ohjeet kuvan alla.

Runebergin juustokakku

Ainekset (n.10 annosta)

150 g voita
1,5 dl sokeria
2        kananmunaa (L-koko)
1 dl    mantelijauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl korppujauhoa
1 tl     piparkakkumaustetta
0,5 tl  kardemummaa
1 tl     leivinjauhetta

Kostutus

1 dl    appelsiinimehua
1 dl    vettä (kiehautettuna)

Juustokakkumassa

3        liivatelehteä
2 dl    kuohukermaa
400 g tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
2 rkl   vaniljasokeria
2 rkl   sitruunamehua

Vadelmakiekko

2 dl     vadelmahilloa
2 rkl    sitruunamehua
3         liivatelehteä

Tarvitset myös kaksi eri kokoista irtopohjavuokaa sekä leivinpaperia.

Valmistusaika:
AKTIIVINEN  1 h 00 min
PASSIIVINEN  2 h 45 min

Tee näin:

Aloita valmistus vadelmakiekosta. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna kattilassa sitruunamehu ja sulata liivatteet mehuun. Lisää joukkoon vadelman hillo ja sekoita voimakkaasti. Kaada massa irtopohjavuokaan (pienempi, halkaisija esim. 20cm), jossa pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Nosta jääkaappiin hyytymään.

Valmista torttupohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen koko ajan sekoittaen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon. Sekoita hyvin. Kaada taikina irtopohjavuokaan (isompi, halkaisija esim. 24cm), jossa pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 min. Kokeile kypsyyttä tikulla. Uunista tultua torttupohjan pinta on melko tasainen, mutta sitä kannattaa hieman painella keskeltä, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman kaunis. Jäähdytä. Sekoita keskenään kiehautettu vesi ja appelsiinimehu. Kostuta kakkupohja.

Valmista juustokakkumassa. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä tomusokeri. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja sulata joukkoon liivatelehdet. Kaada seos juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.
Kaada juustokakkumassa hyvin jäähtyneen torttupohjan päälle ja nosta päälle hyytynyt vadelmakiekko. Paina kiekko hieman kakun sisään.
Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunniksi tai yön yli.

Haku
UKK