Itse kasvatettua lähiruokaa
Kaupunkiviljelyn suosio kasvaa vuosi vuodelta. Ja miksei, sillä sen voi aloittaa helposti kokeilemalla omalla parvekkeella tai takapihalla. Hyötyviljelyä varten voi vuokrata ihan perinteisen kasvimaan tai sitten vain viljelylaatikon tai kaksi.
Kaupunkiviljely on myös yhteisöllistä tekemistä. Sivakan asukastoimikunnat ovat hankkineet joihinkin kiinteistöihin yhteisiä istutuslaatikoita piha-alueille. Kiinteistöjen piha-alueille on myös istutettu asukkaiden toiveesta muun muassa marjapensaita kaikkien iloksi.
Kuluvan teemavuoden aikana Sivakka kiinnittää erityistä huomiota yhteisten pihojen ja tilojen viihtyisyyteen, joten nyt kannattaa miettiä vaikkapa puutarhaunelmien toteuttamista. Yhteisalueita koskevissa toiveissa voit olla yhteydessä isännöitsijään, ellet tiedä, onko omassa talossa asukastoimintaa.
Monipuoliseen kaupunkiviljelyyn pääsee mukaan vähällä vaivalla. Aina kannattaa miettiä, mihin omat voimat ja kärsivällisyys riittävät: kasvimaa on työläämpi vaihtoehto kuin istutuslaatikot.
Tai voi sen tehdä näppärämminkin: sekoita hyötykasveja kukkapenkkiin tai ruukkuihin. Esimerkiksi salaatit ja yrtit sopivat mainiosti reunakasviksi. Tai kokeile pienten vihannesten, kuten retiisien, salaatin tai pinaatin kasvatusta ikkunalaudalla.
Laatikkokasvatuksen aloittaminen on helppoa. Viljelylaatikoita voi vuokrata Oulun kaupungilta. Lavakauluksia myyvät lähes kaikki puutarhatuotteita myyvät liikkeet.
Yrttien viljelyyn riittää yksikin kaulus, mutta jos haluaa tuottaa kasviksia, tarvitaan ainakin kaksi kaulusta päällekkäin, jotta mullan syvyys on riittävä.
Jos hyötyviljelyyn on iso kipinä, kaupungin viljelypalstojen vuokraus on alkamassa. Vuokraa itsellesi tai yhdessä kaverin kanssa oma pläntti perunan, porkkanoiden tai kesäkukkien kasvattamiseksi.
Vuokraa viljelypalsta 18.5. mennessä: https://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/palstaviljely.
Vuokraa viljelylaatikko 18.5. mennessä: https://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/kaupunkiviljely.
Kotiviljelijän vinkit aloitukseen. Tässä vaiheessa esimerkiksi tomaatin, kurkun, kurpitsan ja kaalien esikasvatus on jo myöhäistä, joten ne kannattaa ostaa taimina. Salaatit, juurekset ja tillin voi istuttaa suoraan siemenestä laatikkoon.
Kylvövaiheessa kannattaa miettiä, minkä kokoinen iso punajuuri on ja jättää kahden siemenen väliin kasveille tarpeeksi tilaa kasvaa. Kurpitsoille, tomaateille ja lehtikaalille on hyvä varata vähintään puoli neliötä/kasvi. Istutusvälin pohtiminen kylväessä säästää harventamisen vaivan.
Kylvön jälkeen mullan on oltava kostea pinnastakin jonkin aikaa, mutta kun kasvi on muutaman sentin korkuinen, riittää että multa on kosteaa muutaman senttimetrin syvyydeltä. Pintamulta ei kasvukaudella saa olla liian kostea, koska silloin multa on syvemmällä liian märkää. Istutettavan taimen on hyvä olla läpimärkä. Kastele kasvin juurelle, ei kasvustoon ja vältä kastelua päivän kuumimpana aikana.
Ole kärsivällinen, toukokuussa on vielä yöpakkasia, älä hätäile taimien istutuksen kanssa suojaa istutuksesi, jos säätiedotus enteilee hallaa.
Katteen käyttö (esim. ruohosilppu) mullan päällä vähentää kastelun tarvetta ja samalla ravinteet saadaan kiertoon. Myös hallaharso vähentää kasteluntarvetta ja pitää tuhohyönteiset loitolla.
Lisätietoja ja vinkkejä:
https://www.martat.fi/marttakoulu/pikkukokki/kotikulmilla/puutarhavinkit/siemenesta-sadoksi/
https://www.meillakotona.fi/artikkelit/6-ideaa-parvekeviljelyyn-ruukuissa
Oman takapihan kevättöistä saa mukavasti hyötyliikuntaa ja raitista ilmaa. Nurmikon kalkitseminen on nyt ajankohtaista. Ripottele ohut kerros kalkkia koko pihalle. Uusi kalkitus syksyllä, jos pihan lähellä on havupuita, jotka tekevät maaperästä happaman. Erota istutukset ja nurmikko reunakivillä tai lankulla, se helpottaa pihan hoitoa.
Pidä väli- tai raja-aidat siistinä. Jos haluat rajata pihan pensailla, kiinnitä huomiota pensaan kasvutapaan. Valitse kapeakasvuisia ja maltillisesti korkeutta kasvavia lajikkeita. Leikkaa pensasaidat keväällä tai syksyllä.
Jos suunnittelet kukkapenkkejä, tee yhtenäisiä istutusryhmiä, älä ripottele pitkin pihaa, jolloin pihan hoito voi mutkistua. Kohopenkit on helppo pitää siistinä. Mieti, toimisivatko ruukut kuitenkin paremmin kukkaistutuksiin? Laita ruukutkin yhteen ryhmään. Valitse riittävän isoja ruukkuja, joissa kosteus säilyy pitempään.
Huolehdi ruohonleikkuusta säännöllisesti. Välineet siihen löydät taloyhtiöstäsi.