Pallo juoksuttaa yhä

Kuka? Juho Meriläinen

AC Oulun toimitusjohtaja
Topparina Veikkausliigassa ja Ykkösessä 2005-2013
215 sarjaottelua

Juho Meriläiselle jalkapallo merkitsee elämää. Pallo on vierinyt aina hänen matkallaan mukana eikä sen viehätys katoa, vaikka tehtävät lajin parissa vaihtuvat.

Seurajohtaja, entinen jalkapallon huippuammattilainen Juho Meriläinen sanoo, että jalkapallo antaa erinomaiset, monipuoliset perusliikunnalliset ominaisuudet.

”Liikunnan lisäksi jalkapallo opettaa taktisia taitoja, sosiaalisista taidoista nyt puhumattakaan”, hän sanoo.

Jalkapallo on ylivoimaisesti maailman pelatuin, seuratuin, keskustelluin ja kiistellyin urheilulaji. Palloilulajien kuningaslajin aloittaminen on helppoa eikä vaadi suuria uhrauksia tai rahaa.

”Lajin aloittamiseen ja kokeilemiseen ei tarvita kuin pallo. Ja palloja löytyy maailmasta moneen lähtöön, maailmalla niitä on tehty roskistakin. Maalitolpiksi kelpaa melkein mitkä tahansa ovenkarmit tai kepit. Suomessa löytyy kenttiä joka kunnasta ja harrastaa voi myös pihoilla ja asfaltilla.”

Meriläinen sanoo palloilleensa siitä asti, kun oppi potkimaan. Joukkueharrastuksen hän aloitti jo kuusivuotiaana, mitäpä sitä muutakaan Kellon kylän pojat olisivat harrastaneet. ”Olisin toki voinut innostua vaikkapa koripallosta – pitkä kun olen – mutta eipä koripallomahdollisuutta minun lapsuudessani kotikylällä ollut. Mentiin siis kaveriporukalla jalkapalloon.” Onneksi Kellon Työväen urheilijoiden kaltaisia kyläseuroja on yhä: paikkoja jossa saa porukalla kokeilla ja harrastaa, oppia ja nauttia pelaamisesta.

Jalkapallo kietoi Meriläisen nopeasti otteeseensa. ”Onhan siinä jotain, että on 11 pelaajaa kentällä: siis iso joukkue, jonka on toimittava kokonaisuutena, mutta silti jokaisella pelaajalla on aina mahdollisuus yksilöllisiin ratkaisuihin”, Meriläinen selittää.

”Joukkueessa oli aina kavereiden kanssa mukavaa. Ei sitä silloin ajatellut, että jalkapallo on se tärkein juttu, pallo vain yhdisti kavereita ja kaikki tykkäsivät pallon kanssa temppuilla, mutta tehdä myös kaikkea muuta yhdessä.”

Siitä sosiaalisesta toiminnasta syttyi roihu ja intohimo, joka vei Meriläisen jalkapalloilun ammattilaiseksi Suomen korkeimmalle sarjatasolle. Ja sen parista ovat löytyneet ystävät. ”Missään vaiheessa jalkapallo ei tuntunut työltä, vaikka ammattilaisena pelasinkin. Eikä se saa siltä tuntuakaan. Harva ammattilainen sanoo lähtevänsä töihin, me menemme harjoituksiin tai peleihin kilpailemaan ja nauttimaan lajista. Se että siitä maksetaan palkkaa, on toki urheilijalle hieno asia, mutta pääsyy huipullakin on lajin tuoma ilo.”

Juho Meriläinen vaihtoi pelikentän toimistotöihin varsin nuorena. Kolme pelikautta hän teki erilaisia tehtäviä limittäin kentällä ja toimistossa. ”Sitten totesin, että on parempi siirtyä kokonaan hallinnon puolelle. Päätös vain tapahtui, ei se ollut mitenkään suunniteltua. Koin vain, että toimistohommat oli parempi ottaa haltuun siinä tilanteessa.”

Oulussa on helppo aloittaa

Jos jalkapallo kiinnostaa lasta, vanhempien kannattaa seurata Oulun jalkapalloseurojen toimintaa. Ryhmiä perustetaan jo varsin nuorille lapsille. ”Seuroissa on paljon ryhmiä, joissa jalkapalloakaan ei tuoda kentälle, vaan haetaan liikunnallisuutta hipan ja leikkien kautta. Tutustumisen lajiin ja liikunnallisten taitojen harjaannuttamiseen voi hyvin aloittaa tarhaikäisenä.”

Oulussa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa jalkapalloa. Seuroja on paljon ja jokaisella seuralla on omanlaisensa rooli tai status. ”Jokaiselle harrastajalle löytyy oma paikka. Koska laji on ylivoimaisesti suurin joukkuelaji, harrastajamääräkin jo takaa sen, että harrastaja voi löytää paikkansa, jossa parhaiten viihtyy.”

Esimerkiksi kilpaurheiluun keskittyvän AC Oulun yhteistyöseuroista Oulun Luistinseurasta tai Oulunsalon Pallosta löytyy nappulatoimintaa. Kuten myös lukuisista muista seuroista. ”Pienemmissää seuroissa harrastetaan. Ja jos kipinä iskee, tavoitteellisempaan ja kilpailullisempaan joukkueeseen haluaville pelaajille on rakennettu polkuja päästä isompiin seuroihin.”

Mainio mahdollisuus tutustua lajiin on myös jo usean vuoden ajan toteutettu Sivakan ja AC Oulun jalkapallokoulu. ”Jalkapallokoulussa on aina ollut paljon lapsia. Meillä on ollut hauskaa: lapset ovat aina innoissaan ja niin ovat meidän pelaajatkin, kun näkevät, mistä se kaikki into on heilläkin lähtenyt. Uskon ja toivon, että sieltä on moni löytänyt kipinän lajiin”, Meriläinen sanoo.

Jokaiselle oma taso

Meriläinen muistuttaa, että palloilun voi aloittaa milloin vain, sen harrastaminen ei ole iästä kiinni. ”Jalkapallo on mainio laji, sen voi aloittaa myöhemmälläkin iällä tai jatkaa lajia ikämiesporukassa. Tiedän harrasteporukoita, joissa on 80-vuotiaita ihan täysillä mukana.”

Lasten osalta Meriläinen kehottaa seuraamaan lapsensa tai nuorensa mielenkiintoa. ”Tukekaa häntä niin, että lapsi saa itse valita, harrastaako kevyesti vai haluaako mukaan kilpajoukkueeseen, jossa treenimäärät kasvavat ja tapahtumia on koko kesän. Muistakaa, että Oulun seuroissa on mahdollisuus monen tasoiseen harrastamiseen. ”

Meriläisen mukaan lapsen ja nuoren kannattaa kokeilla monia eri lajia, harrastaa niitä samanaikaisesti ja rinnakkain. Lajit tukevat toisiaan ja mikä tärkeintä joukkuelajeissa on, että liikunnalliset valmiudet kasvavat ja sosiaaliset taidot kehittyvät.

 

Haku
UKK