Vinkit syyslomaan

Ilmakuva syksyisestä puistosta, jossa on oransseja ja keltaisia puita, risteäviä kävelyteitä sekä katu, jossa on suojateitä ja pysäköityjä autoja. Auringonvalo luo pitkiä varjoja, mikä tuo syvyyttä syksyiseen maisemaan.

Syysloma kutsuu!

 

Tervehdys sinulle, Sivakkalainen! Pohjoissuomessa vietetään syyslomaa viikolla 43. Lomaviikon aikana erityisesti koululaiset saavat hetken hengähdystauon uurastamisesta. Vapaa viikko on monesti mukava viettää ihan kotosalla täällä Oulussa, mutta mitä tekemistä sitä keksisi viilenevien säiden keskellä? Katsotaanpa muutamia ideoita yhdessä tuumin! Aktiviteetit on valikoitu sillä ajatuksella, että jokaisella meistä on helppo lähteä niitä tekemään.

 

Oulun kaupungin tapahtumasivuilla pääset tarkastelemaan laajasti erilaisia, jopa ilmaisiakin, tapahtumia. Etsi-työkalulla pääset valitsemaan esimerkiksi haluamasi aikavälin/päivämäärän, kategorian ja sen haluatko tapahtuman olevan ilmainen. Erilaisia tapahtumia löytyy perheille sekä kaikenikäisille ja niitä on jopa kymmeniä viikoittain. Syyslomaviikolle on luvassa muun muassa erilaisia lastentapahtumia, vesijumppaa ja taidenäyttelyitä. Tapahtumia on runsaasti ympäri vuoden, joten sivuston ilmoituksia kannattaa tarkastella säännöllisesti.

 

Siivousvinkit kotiin

 

 

Kotona vietetty lomaviikko tarjoaa mainiosti aikaa kaappien läpikäymistä varten. Onko lapsillasi pieneksi jääneitä vaatteita tai onko sinulla tavaraa, jolle ei vain löydy käyttöä? Peratut tavarat/vaatteet voitte lahjoittaa esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Konttiin, antaa tarpeessa olevalle kaverille tai myydä joko netistä tai Oulun alueelta löytyvällä kirpputorilla. Tarpeettomaksi jääneille kamppeille löytyy usein uusi omistaja ja tavaroiden kierrättäminen on todellinen ekoteko!

 

Tietysti myös joulusiivouksen voi aloittaa edeltä käsin. Asteet eivät ole syyslomaviikolla pakkasen puolella, joten ikkunanpesuun voi vielä tässä vaiheessa ruveta. Jääkaapin, uunin ja mikron pesu voivat olla sellaisia, joihin ei tule ryhdyttyä ilman luppoaikaa. Mikäli loma sellaista siis tarjoaa, niin kannattaa pesusienet ja luutut kaivaa esiin sekä käydä toimeen! Vuokralaiselle kuuluvat lattiakaivon sekä hajulukkojen (kylpyhuone, keittiö, erillis-wc) puhdistus. Kannattaa siis nämäkin lisätä siivouslistalle, jos edellisestä siivouskerrasta on vierähtänyt aikaa. Halutessasi voit ladata Sivakan oman siivouslistan alla olevasta linkistä. Listaa voi käyttää apuna niin arkiseen siivoukseen, sesonkisiivoukseen kuin loppusiivoukseenkin.

SIVAKAN SIIVOUSLISTA

 

Luontoa ja taiteita

 

Luonnossa liikkuminen on erinomainen tapa rentoutua niin lomalla kuin arjessakin. Aktiviteetti on kaiken lisäksi ilmainen! Oulun suosituimpiin luontopolkuihin kuuluvat muun muassa Rajahaudasta löytyvä Letonniemi, Kiimingin Koiteli, Sankivaaran vieressä sijaitseva Pilpasuo sekä Nallikarin lävitse kulkeva Hietasaaren rantareitti. Myös muihin luontopolkuihin voit tutustua tarkemmin täältä.

 

Maalaaminen on klassinen ajanviete, joka sopii kaikille vauvasta vaariin. Erityisesti lapsia ajatellen on tärkeää, etteivät maalit sisällä vaarallisia ainesosia, mikäli ne erehdyksessä päätyisivät suuhun taikka silmään. Onneksi luonnosta ja ruokahyllystä löytyy useita erinomaisia raaka-aineita, joita voi käyttää kaupasta ostettujen maalien sijaan. Tuttuja, värjääviä, aineita ovat esimerkiksi kahvi, kurkuma, punajuuri sekä mustikka. Aineksia on helpoin käyttää vesivärien tapaan, eli joko sekoittamalla veteen, puristamalla mehut tai kahvin tapauksessa keittämällä ja jäähdyttämällä sen. Netistä etsimällä löydät useita vaihtoehtoja eri väreihin ja siihen, kuinka saat niiden sävyt parhaiten esille. Esimerkiksi hakusanat ”maalaaminen kahvi” ja ”maalaaminen punajuuri” tuottavat erinomaisia hakutuloksia.

Extravinkki: voit käyttää näitä ainesosia myös tekstiilien (esimerkiksi keittiöpyyhe, kangaskassi tai paita) värjäämiseen. Varmista vain, että värjättävä tuote kestää vesipesua ja että se on valmistettu luonnonkuiduista, jotta värit tarttuvat siihen.

 

Ensikertaan!

Haku
UKK