Asukastoiminnassa 33 vuotta, Sivakan yhtiöittämisen alusta lähtien toiminut Marjut Arola on vuokralaisille tuttu kasvo. Hän kiertää ja jalkautuu, hän usuttaa, arvioi ja ehdottaa. Ennen kaikkea hän kuuntelee asukkaita ja heidän toiveitaan. Hän innostuu rohkeistakin ideoista. Kaikki tämä on näkynyt Sivakan asukastoiminnan kehittymisenä niin, että mallia aktiivisesta asukastoiminnasta haetaan Oulusta muuallekin Suomeen.
Marjutin kädenjälki näkyy monessa. Hän on ollut luomassa asukaslähtöisiä toimintamalleja. Hän oli mukana Asukas-lehden edeltäjän Sivakka-lehden alkuvaiheessa. Hän toteutti perinteisen liikennepuistotapahtuman jo yli 15 vuotta sitten. Hän on myös osaltaan vaikuttanut siihen, että koko Sivakan yrityskulttuuri tukee vahvaa asukastoimintaa.
– Kun Sivakalle tulin 1992, asukasdemokratia toimi jo. Esimerkiksi yhtiön hallitukseen valittiin asukasjäseniä. Toiminta on vuosien myötä muuttunut ihmisystävällisemmäksi ja vaikuttavammaksi. Asukkaat eivät ole enää vain byrokratian palasia, vaan he voivat aidosti osallistua ja vaikuttaa, Marjut toteaa.
Lähelle asukkaita
Asukastoiminnassa on yhä yhteishallintolain määrittelemiä velvoitteita, mutta niiden lisäksi Sivakan henkeen on aina kuulunut toisenlainen lähestymistapa asukkaisiin. Yhteisöllisyys koetaan yhtiössä merkittävänä turvallisuuden luojana ja viihtyisyyden lisääjänä. Siksi siihen myös halutaan satsata, myös taloudellisesti.
– Sivakan asukastoiminta on paljon enemmän kuin laki määrää. Meillä päätee periaate, että mitä parempi mielikuvitus sinulla on, sitä suurempi on uskallus lähteä toteuttamaan yhteisöllistä toimintaa. Yhteisöllisyys taas on vaikuttamista omaan asumiseen.
Vuoteen 2019 Marjut oli ainoa asukastoimintakoordinaattori. Sen jälkeen hän ja Jenni Kaihua ovat työparina kehittäneet asukastoimintaa. Esimerkiksi pihakierrokset, kierrätys- ja vesi-illat pitävät heitä kiireisinä, mutta tuottavat myös uusia ideoita, luovat avointa ilmapiiriä, mataloittavat asukkaiden kynnystä osallistua ja innostavat yhteisiin, kullekin asuinyhteisölle sopivimpiin hetkiin.
– Ideointi ja avoin keskustelu ovat asukastoiminnan ydin. Asukkaita on kuunneltava, ja villeimpiäkin ideoita voidaan jalostaa toiminnaksi. Lisäksi esimerkiksi yhteiskäyttötavarat ovat mahtava asia sekä yksittäisten kotitalouksien että kestävän kehityksen kannalta.
Marjut korostaa sitä, että asukastoiminnan pitää lähteä arjesta ja yhteisöistä, vuokranantaja ei voi sitä ohjata. Silloin se on myös asukkaiden näköistä. Vuokranantaja ottaa mielellään vastaan ideoita, auttaa niiden toteuttamisessa ja tuo asiantuntemuksensa asukkaiden käyttöön ja rahoittaa toimintaa vuosittaisen määrärahan puitteissa.
Sivakan asukastoimijoiden jalkautuminen asuinkiinteistöihin on erittäin tärkeää.
– Menemme kentälle asukkaiden omaan ympäristöön mieluummin kuin järjestämme massatapahtuman. Silloin niihin on helpompi osallistua. Asukastoiminta voi olla jollekin asukkaalle ainoa sosiaalisten kontaktien tapa. Siksi on myös tärkeää, ettei toiminnalle aseteta vaateita, vaan jokainen voi tulla tapahtumiin turvallisin mielin, sellaisena kuin on.
Kuunnellen ja rohkaisten
Marjut on hyvä tarttumaan pieniinkin vihjeisiin, joita asukkaat heittelevät vapaamuotoisissa keskusteluissa. Hän osaa napata ajatuksia, joista alkaa kasvaa mielekästä yhteistä tekemistä. Kun hän vähän usuttaa, hän usein saa asukkaat innostumaan ja pöhinän päälle.
– Joskus pitää lukea vähän rivien välistä, koska siellä ne todelliset toiveet ovat. Asukastoiminta on leikkikenttä: Jos uskallat laittaa itsesi likoon, olla oma itsesi, saat tuloksia, Marjut naurahtaa.
Marjut pitää merkittävänä, että myös yhtiön hallituksessa on asukasjäseniä.
– Asukkaiden mielipiteellä on merkitystä poliittisten jäsenten rinnalla, ja asukkaat tulevat kuulluksi ja nähdyksi. Asukkailla on iso rooli koko toiminnalle ja ennen kaikkea turvallisuudelle ja viihtyisyydelle.
Marjut sanoo, että ilman asukastoimintaa Sivakka ei olisi niin menestynyt vuokranantaja kuin se nyt on. Toki menestykseen vaikuttaa moni muukin asia, mutta asukastoiminnan merkitystä ei voi väheksyä.
Aikanaan kun Marjut yhteisöllisessä työssään aloitti, asukasdemokratiassa oli vastakkainasettelua vuokralaisten ja vuokranantajan välillä. Joskus vahvat toimijat tulivat hänen työhuoneeseensa karmit kaulassa.
– Ikimuistoisimpia hetkiä on kuitenkin ollut se, että kun esikoiseni äitiyslomalta palasin töihin, asukasdemokratian vetäjät toivottivat minut tervetulleeksi takaisin korulahjan kera. Silloin tiesin, että olen tehnyt asioita oikein ja saavuttanut luottamuksen vuokralaisten suuntaan.
Asukkaiden mukavat palautteet ovat olleet vuosikymmenien ajan voimavara, joka on auttanut jaksamaan.
– Kohtaamiset voivat olla joskus haastavia tai pitkiä. Ne antavat kuitenkin enemmän kuin ottavat. Työni olisi ollut hemmetin paljon ankeampaa ilman asukastoiminnan työtä.
Monipuolinen ura
Marjut Arola tuli taloushallinnon ja asunto-osakeyhtiötaustansa kautta Sivakalle talouspäälliköksi. Silloinen toimitusjohtaja Risto Korpi antoi hänelle vapaat kädet luoda itselleen tehtäväkentän. Koska talossa oli jo pätevä kirjanpitäjä, taloushallinnon työ jäi nopeasti muiden tehtävien jalkoihin.
Ajan kanssa työnimikkeet ja tehtävät ovat muuttuneet. Taloushallinto jäi kokonaan kun Marjut nimettiin hallintopäälliköksi. Mukaan on tullut myös isännöinti. Asukastoiminta on pysynyt koko ajan hänen tehtävissään mukana.
– Nimikkeet on vain nimikkeitä, ne eivät kuvaa kovinkaan hyvin työnkuvaa. Olen aina saanut tehdä monipuolisesti erilaisia töitä.
Nyt on aika, että Marjut jää pitkälle lomalle ja sen jälkeen eläkkeelle.
– Virtaa on yhä, mutta kaikelle on aikansa. Ja nyt tuli tämä aika, hän toteaa kiittäen niin työyhteisöään kuin asukkaitakin antoisista vuosista.