Näin pidät kodin talvikaudella lämpimänä

Käsi säätämässä valkoisen patterin termostaattia huoneen lämpötilan säätämiseksi.

Muista nämä vinkit

 

Tervehdys sinulle, Sivakkalainen! Kuten rakkaalla lapsella, myös asuinhuoneistolla on monta nimeä. Kämppä, asunto, luukku, boksi, lukaali, mörskä ja tietysti tärkeimpänä: koti.

 

Kotona on tärkeää olla mukava ja rento olo. Talven lähestyessä voitaisiin katsoa sitä, kuinka asuinmukavuuden voi maksimoida pimeän ja kylmän saavuttua. Käydään läpi muutama seikka, millaisilla toimilla kodin (ja itsensä) saa pidettyä mahdollisimman lämpimänä!

 

Tukevat verhot ja matot on hyvä kaivaa esille talvea varten. Matot toimivat niin sanottuna eristyksenä jalkojen ja kylmän lattian välissä, mikäli erillistä lattialämmitystä ei asunnossa ole. Verhot ja kaihtimet kannattaa pitää auki päiväsaikaan etenkin aurinkoisina päivinä. Yöksi ne voi kuitenkin sulkea, sillä verhot eristävät jossain määrin ikkunoiden holvaamaa viileyttä.

 

Vaikka sohvalla tai sängyllä onkin ihana makoilla lämpimän patterin edessä, ei tätä kannata ottaa tavaksi kylminä vuodenaikoina. Isot huonekalut patterien edessä haittaavat lämmön leviämistä huoneistoon. Samaa oppia kannattaa hyödyntää verhojenkin suhteen; eli ethän peitä niillä lämmityslaitteita ainakaan pitkiksi ajoiksi!

 

Asunnon väliovet kannattaa pitää auki, jotta lämmin ilma pääsee tasaisesti kiertämään huoneiden välillä. Mikäli asunnossa taas on huoneita tai esimerkiksi varastotiloja, joita ei usein hyödynnetä, voi ne ovet sulkea. Ulko-ovet ja ikkunat taas ymmärrettävästi kannattaa pitää kiinni. Jätäthän siis ikkunanpesun suosiolla keväälle. Vaikka raikas ilma tekeekin hyvää, viilenee asunto yllättävän nopeasti erityisesti pakkaskeleillä.

 

Huoneiston tekniikka haltuun

 

Huoneistoissa on valmiina lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteita, kuten lattialämmitys, patterit sekä korvausilmaventtiilit. Syksyllä päällekin kytketyt patterit saattavat tuntua käteen viileiltä, koska lämpötilat eivät ole vielä pysyvästi laskeneet miinuksen puolelle. Termostaatit on kuitenkin hyvä kääntää auki ennen kovempia pakkasia, jotta patterit pääsevät lämmittämään huoneistoa tasaisesti.

 

Huoneistostasi saattaa löytyä korvausilmaventtiileitä, jotka sijaitsevat joko ikkunoiden yläreunassa tai tuuletusikkunassa. Venttiilit kannattaa asettaa talviasetukselle, jotta viileää ilmaa pääsee asuntoon vähemmän. Mikäli asunnoissa on lattialämmityslaitteita, voi niiden lämpötilaa nostaa haluamalleen tasolle seinältä löytyvästä termostaatista. Sopiva lämpötila on sellainen, että lattia tuntuu jalan alla hieman lämpimältä. Huoneistosta voi löytyä esimerkiksi kaukolämpöjärjestelmään kuuluva vesikiertoinen lattialämmitys tai kylpyhuoneen sähköinen lattialämmitys. Vesikiertoinen lattialämmitys (kaukolämpö) sisältyy vuokraan. Mahdollisen kylpyhuoneen sähköisen lattialämmityksen asukas kustantaa itse. Kylpyhuoneen sähköistä lattialämmitystä velvoitetaan pitämään päällä talvikuukausina (vuokrasopimus kohta 13. Muut ehdot).

 

Valkoinen kosketusnäytöllinen termostaatti seinällä, jossa näkyy valinnat 'Kotona' ja 'Poissa'.

 

Asunnon normaali huonelämpötila on noin 20–22 astetta. Talvella lämpötila ei saisi laskea alle 18 asteen. Mikäli epäilet, että huonelämpötila on sallittua alhaisempi, otathan yhteyttä isännöitsijään tai kiinteistöhuoltoosi. Tällä tavoin pääsemme selvittämään mahdollisimman pian, ovatko asunnon lämmityslaitteet kunnossa tai onko esimerkiksi ikkunoiden eristyksissä puutteita. Kiinteistöhuoltojen yhteystiedot löydät täältä. Isännöitsijän tavoitat isannointi@sivakka.fi tai (08) 3148 190 (alavalinta 2), isännöitsijöiden puhelinaika arkisin klo 9-10.

Huoneistojen tekniikasta pääset lukemaan lisää asumisen oppaasta! Tietoa lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteista sivuilla 10-13.

 

Ensikertaan!

Haku
UKK