Asukastoimijoiden verkostoitumistapahtumassa marraskuussa pohdittiin sitä, millaisia ovat onnistuneet asukastapahtumat ja mitä onnistuminen edellyttää. Erilaisissa kiinteistöissä tavat järjestää yhteistä tekemistä ovat erilaiset niin kuin ovat asukkaiden toiveetkin.
Kokosimme keskustelusta vinkkejä asukastoimijoiden hyödynnettäväksi ja pohdittavaksi.
- Ruoka. Ruoka houkuttelee osallistujia. Ruuan äärellä on helppo tutustua naapureihin. Ruuan äärellä rentoudutaan. Hernekeittopäivä, grillijuhlat, vappubrunssi, tapoja koota asukkaita yhteiseen hetkeen on monia.
- Erilaisuuden huomioiminen. Yksi meistä on supliikki, toinen ujo, kolmas vetäytyvä ja neljäs innostuva. Kunnioitetaan jokaista osallistujaa, annetaan kaikkien nauttia omalla tavallaan.
- Monipuolisuus. Huomioidaan tapahtuman sisällössä kaikkia ikäryhmiä. Tapahtumien ei tarvitse aina sijoittua jouluun tai juhannukseen. Joskus käsityökerho saattaa vetää enemmän väkeä kuin joulupöytä tai bingo enemmän kuin grillijuhlat.
- Vapaaehtoisuus. Tapahtumien järjestäminen ei onnistu ilman vapaaehtoisia. Vapaaehtoisten voimavarat on huomioitava. Pienikin apu on iso apu. Hernekeittopäivä vaatii enemmän järjestelyväkeä kuin joulukorttien askarteluryhmä.
- Jatkuvuus. Jos tapahtuma ei vedä väkeä nyt, se voi kiinnostaa toisena ajankohtana tai toisenlaisella sisällöllä. Älkää luovuttako, vaikka kävijöitä olisi vain yksi, sillä tälle tulijalle tapahtuma on merkityksellinen. Ensi vuoden venetsialaisiin väkeä tulee varmasti enemmän.
- Tiedottaminen. Jotta viesti tavoittaa kaikki asukkaat, tapahtumatiedottamisessa kannattaa käyttää useampia viestintäkanavia: paperitiedote jokaiseen kotiin, tekstiviesti, asukkaiden some-ryhmä WhatsApp-ryhmäviesti, asukastoiminnan ilmoitustaulu.
- Vaihtuvuus. Kuunnelkaa herkällä korvalla uusia ja vanhoja asukkaita. Uudet ideat toiminnasta kannattaa ottaa pohdittavaksi. Samalla saatat saada uusia aktiiveja toimintaan.
- Tilojen piristäminen. Kesäkukat yhteisellä pihalla tai kaamosvalot talven pimeydessä piristävät ja luovat viihtyisyyttä. Ne viestivät myös välittämisestä.
- Tervehtiminen. Naapureiden moikkaaminen kohdattaessa on tärkeää. Se luo turvallisuuden tunnetta. Naapuriapu lisää sitä moninkertaisesti.
- Kerhotilan monipuolinen käyttö. Pohdi, voisiko kerhotila olla muutakin kuin asukasiltojen tapahtumapaikka. Voisiko sitä tarjota asukkaiden vierashuoneeksi, kuntosaliksi, perhejuhliin tms.