Tarkan katseen alla

Arkkitehti-kuvataiteilija Timo Tyynismaan upea seinämaalaus koristaa Kanahaukantien julkisivua.

Ei ole yllättävää, että Kaukovainion Kanahaukantiellä sijaitsevaa kiinteistöä kaunistaa kanahaukan hahmo. Mutta kyllä senkin suunnitteluvaiheessa on riittänyt mietittävää.

–Tilaustyön aihe alkoi keskusteluissa tuntua luontevalta, vaikka äkiseltään tuntuikin turhan ilmiselvältä. Rakennus ja sen ympäristö alkoivat muovata ajatuksiani. Rakennus vaati mielestäni hakemaan siihen sopivat värisävyt ja korkeasta julkisivusta tuli ajatus, mukana on oltava myös lentävä lintu, Timo Tyynismaa kertoo.

Tyynismaa on piirtänyt koko ikänsä ja kokeillut erilaisia kuvataiteen muotoja laidasta laitaan. Spraymaalit ovat nuoruudesta tuttuja, muraaleista hän innostui toden teolla vasta vuonna 2015, kun alkoi käyttää työkalunaan grafiittispraymaaleja. Ne olivat ihan eri tasoa kuin rautakaupan purkit.

–Muraalit taitavat olla suuruudenhullulle mieluisia sen takia, että ne ovat heti julkisia ja niiden iso mittakaava on kiehtova, hän naurahtaa.

Taiteilijalle on tärkeää, että muraalit sopeutuvat ympäristöönsä.

–Ammatista on ehkä apua, sen myötä osaan hahmottaa ympäristöä kokonaisuutena. Maalauskohde ja sen ympäristö on ehdottomasti otettava huomioon, kun seinämaalausta alkaa miettiä.

Tyynismaa on tehnyt toistaiseksi melko värikkäitä kuvia. Hän sanoo, ettei värikkyys ole itsetarkoitus. Usein tilaustyön paikka on kuitenkin harmaa, jolloin väri luo sinne uutta ilmettä. Eläinaiheet ovat merkittävässä roolissa.

–En halua profiloitua eläinten tekijäksi, mutta taidan olla vähän jämähtänyt eläimiin. Mitenkään suunniteltua eläinten valinta ei ole, jostain alitajunnasta ne aina tulevat. Ehkä siksi, että eläimet ja luonto ovat vastakohta ihmisen rakentamalle ympäristölle ja kuva pysäyttää jotenkin paremmin, Timo Tyynismaa pohtii.

Juttu on julkaistu Sivakan Asukas-lehdessä 3/2020. Lehti on myös saatavilla verkkojulkaisuna.

Haku
UKK