Tuliko taloudelliseen tilanteeseesi muutoksia?

Vuokranmaksuvaikeuksissa ole yhteydessä Sivakan asiakaspalveluun ennen eräpäivää (kunkin kuun 3. päivä). Maksujärjestelyistä voi sopia sujuvimmin MunSivakka-palvelun kautta tai sähköpostilla asiakaspalvelu@sivakka.fi. Mikäli et tiedä vielä muuttuneista tuloistasi, kerro, että teet tarkan maksusuunnitelman, kun tilanteesi selkiytyy. Mikäli haluat käydä läpi maksusuunnitelman reunaehtoja, voit olla yhteydessä asiakaspalveluun myös puhelimitse p. (08) 314 8190.

Selvitä oikeus asumistukeen

Mikäli tulotilanteesi muuttuu, kannattaa selvittää oikeus Kelan asumistukeen. Asumistukea kannattaa alkaa selvittää viipymättä, koska etuutta voi hakea takautuen vain yhdeltä kuukaudelta.

Voit hakea toimeentulotukea, vaikka sinulla olisi vireillä muita etuuksia

Selvitä oikeutesi Kelan toimeentulotukeen. Toimeentulotuki on tarkoitettu kattamaan välttämättömät menot tilanteessa, jossa omat tulot eivät riitä kaikkiin pakollisiin menoihin. Voit hakea toimeentulotukea myös, mikäli joudut odottamaan etuutesi käsittelyä ja taloudellinen tilanteesi on tiukka. Esimerkiksi työttömyysetuuden käsittelyajat voivat venyä nyt pitkiksi, joten käsittelyajalle kannattaa hakea tarvittaessa toimeentulotukea. Toimeentulotukea tulee hakea sen kuukauden aikana, jota tuen tarve koskee. Takautuvan tuen käsittelyyn tulee esittää erityinen syy, kuten asumismenoihin liittyvä velkaantuminen.

Menot tärkeysjärjestykseen

Laskut on syytä asettaa tärkeysjärjestykseen, mikäli näyttää, että et saa hoidettua kaikkia menojasi tulotilanteen muuttuessa. Asumisen menot sekä ruoka- ja lääkemenot ovat menoja, joihin tulee varautua ensimmäisenä. Voit katsoa vinkkejä raha-asioiden hoitamiseen esim. Takuusäätiön sivuilta: https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/vinkkeja-korona-aikaan.

Mikäli et selviä kaikista maksuistasi, ole yhteydessä laskuttajaan ja sovi maksujärjestelyistä. Laskuttajien kanssa on yleensä mahdollista sopia maksujen hoitamisesta osissa tulotilanteen muuttuessa.

Mikäli asiat mietityttävät

Voit olla yhteydessä Kelaan tai oman alueesi sosiaalipalveluihin, jotta saat ohjausta ja neuvontaa etuuksien selvittämiseen. Voit myös kysyä neuvoa Sivakan asumisneuvojalta p. (08) 314 8190.

Haku
UKK