Vilkkuuko sinulla punainen pyöräillessä?

Jos et vielä ole tehnyt tai teettänyt pyörälle syyshuoltoa, se kannatta tehdä pian. Huollon jälkeen pyöräily voi jatkua sujuvasti ja turvallisesti myös loskakeleissä. Olethan muistanut laittaa pyörääsi punaisen takavalon? Kesäkuussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki velvoittaa tähän, valon puuttumisesta voi saada sakon.

Varastoon talveksi siirrettävälle pyörällä riittää syksyn kotikonstina pyörän puhdistus liasta ja kurasta sekä ketjujen kevyt rasvaus. Kannattaa myös tarkistaa, että renkaissa on ilmaa, sillä rengas voi säilytyksessäkin paremmin, kun siinä on ilmaa, kertoo yrittäjä Jorma Sirniö Myllyojan pyörähuollosta.

Talvipyörän syyshuolto on tärkeää, jotta pyöräily voi jatkua turvallisesti. Huollon paikka on viimeistään silloin, kun ensimmäiset liukkaat tulevat. Ainakin vaijerit ja ketjut on rasvattava ja jarrut säädettävä. Kypärän käytöllä, hyvillä valoilla ja etenkin nastarenkailla saa reippaasti lisää turvallisuutta liikennöintiin.

Jos pyörän antaa asiantuntijoiden huollettavaksi, kannattaa huolto varata pian tai varautua ruuhkaan, joka alkaa ensimmäisistä loskakeleistä. Yksi tärkeimmistä talvipyöräilyyn liittyvistä huoltotoimista on, että pyörän vaihteisto tarkistetaan vasta, kun märkä syksy on ohi ja pikkupakkaset tulossa.

– Vaihteiston rasvaus kannattaa tehdä vasta, kun pakkaset ovat uhkaamassa, sillä vaihteistoon tahtoo kerääntyä vesipisaroita, jotka jäätyvät helposti vähäisessä pakkasessa, isänsä kanssa  Myllyojalla yrittäjänä toimiva Jan Sirniö kertoo.

Talven kulkupeliä kannattaa säilyttää kylmässä, mutta sateelta suojatussa paikassa. Jos pyörää säilyttää ajojen välissä lämpimässä, lämpötilan vaihtelussa kertyy taas helposti jäätyvää kondenssivettä.

Pyörän pakolliset varusteet

  • Kypärän käyttö on suositeltavaa, mutta ei rangaistavaa.
  • Pimeällä on käytettävä valoja: etuvalo (valkoinen tai keltainen), takavalo punainen.
  • Valot saa kiinnittää pyörään, pyöräilijään, reppuun tai vaikka kypärään.
  • Pyörässä täytyy olla heijastimet: edessä valkoinen, takana punainen sekä sivulla keltainen tai valkoinen.
  • Soittokello tai muu äänimerkinantolaite on pakollinen.
  • Pyörässä täytyy olla toimivat jarrut.

 

Haku
UKK