Vuokrasopimusuudistus on herättänyt kysymyksiä

Vuokrasopimusuudistus on herättänyt kysymyksiä vuokralaisten keskuudessa. Tälle sivulle on koottu usein kysytyt kysymykset vastauksineen.

Milloin uudet sopimusehdot astuvat voimaan?

Uudet vuokrasopimusehdot astuvat voimaan 1.3.2023. 

Irtisanomisten kautta vapautuviin asuntoihin, tehdään vuokrasopimus uusilla ehdoilla, jotka astuvat voimaan heti sopimuksen alkaessa. Uudiskohteisiin sekä Koti kuntoon -remontista valmistuviin asuntoihin tehdään myös uudet vuokrasopimukset uusilla ehdoilla ja ne astuvat voimaan heti sopimuksen alkaessa. Poikkeuksena Vasamatie 10, Paalikatu 6 ja Repolantie 18 -kiinteistöt, joissa ehdot astuvat voimaan 1.1.2023.

Kelan asumistuki suoraan vuokranantajalle?

Uudessa vuokrasopimuksessa oleva pykälä koskien Kelan asumistukea on ollut Sivakan sopimuksissa jo kolmenkymmenen vuoden ajan, mikään ei muutu tämän pykälän osalta. Pykälässä vuokralainen suostuu siihen, että hänen mahdollisesti Kelalta saamansa asumistuki maksetaan suoraan vuokranantajan tilille. Kelan asumistuen kääntämisen suoraan Sivakalle hoitaa vuokralainen, Sivakka ei voi hoitaa asiaa vuokralaisen puolesta.

Milloin vakuus palautetaan ja tilinumerot kerätään?

vakuusrahoja aloitetaan palauttamaan uusien ehtojen tultua voimaan 1.3.2023. Palautusten ajankohtaa voi seurata alkuvuodesta 2023 Sivakan kotisivuille tulevasta kiinteistöjen listasta. Sivakka kerää asukkailta tilinumeron vakuuden palautusta varten. Sähköisesti vuokrasopimuksen allekirjoittavilta tilinumerot kerätään myöhemmin loppuvuoden aikana syyskuusta lähtien. Paperisen sopimuksen allekirjoittajilta on jo kerätty tilinumeroita, mutta vakuuden palautuksen aikatauluun tällä ei ole vaikutusta.

Milloin vesimaksua pitää alkaa maksamaan erikseen?

Vesimaksut eriytetään vuokrista useiden vuosien siirtymällä. Ensimmäisenä erilliseen vesilaskutukseen tulevat uudiskohteet sekä osa Koti kuntoon -remontoitavista kiinteistöistä. Vasamatie 10, Repolaisentie 18 ja Paalikatu 6 kiinteistöjen osalta siirrytään erilliseen vesilaskutukseen 1.1.2023. Oulunsalossa Visakoivukujan kiinteistössä siirrytään erilliseen vesilaskutukseen sitä mukaa, kun asunnot valmistuvat Koti kuntoon -remonteista syksystä 2022 alkaen.

Kesken sopimuskauden tapahtuvasta muutoksesta Sivakka tiedottaa vuokralaisia vähintään kahta kuukautta ennen vesilaskutukseen siirtymistä. Asumiskulut eivät keskimääräisesti vettä kuluttavalla muutu, koska vuokraa alennetaan vesilaskutukseen siirryttäessä keskimääräisen vedenkulutuksen verran. Mikäli kuluttaa vettä vähän, voi säästää asumiskuluissa.

Säilyykö minulla autopaikka?

Vuokrasopimusuudistuksella ei ole vaikutuksia autopaikkoihin, niiden vuokraus jatkuu ennallaan, aikaisempien vuokraussääntöjen mukaisesti.

Sisältyykö Internet-yhteys edelleen vuokraan?

Vuokriin sisältyviin Internet-yhteyksiin vuokrasopimusuudistuksella ei ole vaikutusta.

Miksi naapuri tupakoi vielä parvekkeella?

Vuokrasopimusuudistukseen liittyvät ehdot tulevat voimaan 1.3.2023 alkaen. Siirtymävaiheessa tupakointikiellot koskevat jo uusia vuokralaisia, joiden sopimus tulee voimaan siirtymävaiheen aikana. Pitempiaikaisten vuokralaisten osalta tupakointikiellot astuvat voimaan 1.3.2023, kun uudet vuokrasopimusehdot astuvat voimaan.

Sopimuksessa on virheellisiä tietoja, mitä teen?

Mikäli postitse/sähköisesti lähetetyssä vuokrasopimuksessa on esimerkiksi virheellisiä henkilötietoja, ole yhteydessä Sivakan asiakaspalveluun. Vuokralainen ei voi tehdä lisäyksiä/muutoksia vuokrasopimukseen. Sivakka tekee tarvittaessa korjaukset vuokrasopimukseen ja lähettää tarvittaessa uuden vuokrasopimuksen allekirjoitettavaksi.

 

 

Haku
UKK